
Hastanın kendi yağ dokusu kullanılarak yapılan bir operasyon olduğundan yağ enjeksiyonu için estetik uygulamalar arasında en iyi anatomik operasyon diyebiliriz. Vücudun kendi yağ dokusunu reddetmesi neredeyse olmayacak bir komplikasyondur. Bu yüzden yüze yapılan yağ enjeksiyonu uygulamaları, sonuçları itibariyle yüz güldürücüdür.
Yağ enjeksiyonu nedir?
Yağ enjeksiyonu yağ dokusunun fazla olduğu bölgelerden alınıp eksik olan bölgelere enjekte edilmesine denilir. Genelde aynı operasyonda veya olmasa bile aynı operasyonel süreçte yapılır. Yani örneğin liposuction ameliyatı sonrasında toplanan yağlar yüzde veya vücudun başka bir bölgesinde kullanılarak tabiri caizse bir taşta iki kuş vurulur. Enjekte edilen yağların tamamı olmasa bile büyük bir kısmı yeni yaşam bölgesinde kalmaya ve hacim artırıcı görevini sürdürmeye isteklidir.
Yağ dokusu toplama bölgeleri nerelerdir?
Yağ dokusunun toplanan en önemli bölgeler karın, kalça ve bacaklardır. Buralardan alınan yağlar, vücudun yağ dokusu eksikliği olan tüm bölgelerini büyük ölçüde tamamlamaktadır. Yanak içi yağ dokuları ve gözaltı torbaları da daha küçük estetik operasyonlar için kullanılabilir.
Yağ enjeksiyonu yapılabilecek bölgeler nelerdir?
En popüler yağ enjeksiyonu alanları popo, elmacık kemiği ve çene ucudur. Alın, dudaklar ve nazolabial kırışıklıkların giderilmesinde, bacakların çökük kısımlarında da etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Ayrıca meme büyütme operasyonlarında da başarıyla kullanılmaktadır.
Yağ Enjeksiyonu ile Elmacık Kemiği Dolgunlaştırma
Son dönemlerin gözde estetik operasyonlarından elmacık kemiği dolgusu hyalüronik dolgularla yapılabildiği gibi kişinin kendi yağ dokularıyla da yapılabilmektedir. Elmacık kemiklerin daha çıkık olması bu dönemin estetik standartları içerisinde ideal olarak değerlendirilir. Elmacık kemiği estetiği, ters üçgen V tipi yüz hatlarına sahip olmak için atılan adımların en önemlilerindendir. Elmacık kemiklerine yapılan dolguların bir faydası da cildin biraz daha gerginleşmesidir. Alt kısımlar ve göz çevresindeki kırışıklıklar nispeten azalır.

Yağ Enjeksiyonu ile Çene Ucu Dolgusu
Çene ucu yağ dolgusu daha keskin hatlara sahip olabilmek, günümüzün altın oranı sayılan V tipi yüz hattına daha da yaklaşmak için elzem operasyonlardan biridir. V tipi keskin bir yüz hattına sahip olabilmek için “mahşerin üç atlısı” bişektomi, elmacık kemiği ve çene ucu dolgusu operasyonları sayılabilir.

Yağ Enjeksiyonu ile Meme Büyütme Operasyonu
Silikon protezlerle yapılan meme büyütme ameliyatları yağ enjeksiyonu ile de yapılabilir. Yağ toplama bölgesinden yeterli miktarda yağ dokusu toplanabilirse memeye yapılan yağ enjeksiyonu ile daha doğal bir görünüm elde edilebilmesi mümkündür. Meme protezlerine göre nispeten daha küçük görünüm isteyenler için uygundur. Meme dikleştirme operasyonları için çok önerilmez.
Yağ Enjeksiyonu ile Dudak Dolgunlaştırma
Çok yaygın bir uygulama olan dudak dolgusu genellikle hyalüronik asit dolgularıyla yapılmaktadır. Aynı şekilde yağ enjeksiyonu ile de dudak dolgunlaştırma işlemi yapılabilir. Sadece dudak için düşünüldüğünde hyalüronik dolgulara nazaran hem pahalı hem de cerrahi bir operasyondur. Fakat hyalüronik dudak dolgularından daha uzun süre dudakta kalmaktadır. İlk erimeden sonra kalan yağlara, 2 – 3 senelik yarılanma ömrü sonrası tekrar bir seans ile takviye yapılabilir.

Çökme ve Kırışıklıklar için Yağ Enjeksiyonu
Vücudun herhangi bir bölgesi doğumsal ya da çevresel etkenlerden dolayı çökebilir. Bu gibi durumlarda (darbe, yaralanmalı kazalar vs.) yağ enjeksiyonu son derece etkin bir operasyondur. Aynı şekilde ciltteki kırışıklıklar içinde yağ enjeksiyonuyla başarılı sonuçlar elde edilir.
Operasyon nasıl yapılıyor?
Operasyonun büyüklüğüne göre lokal veya genel anestezi altında liposuction enjektörleri ile toplanan yağlar enjekte edilmek üzere (yıkanır) işlenir. Santrifüj edilen yağ greftleri özel uçlu enjektörlerle uygulama yapılacak bölgeye enjekte edilir. Burada dikkat edilmesi gereken detay liposuction tekniğidir. Lazer liposuction ile yapılan yağ toplama işleminde yağ dokuları tamamen bozulduğundan yağ transferi için kullanılamazlar. Liposuction operasyonu vaser (ultrasonik) veya lipomatik tekniğiyle yapılmalıdır.
Operasyon ne kadar sürer?
Enjeksiyon işlemi 45-60dk. sürmektedir. Fakat öncesinde yapılacak liposuction işlemi büyüklüğüne göre 1-2 saat sürebilir.
Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm cerrahi ameliyatlarda olduğu gibi aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların alımı birkaç hafta öncesinden kesilmelidir.
Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yağ enjeksiyonu sonrası oluşan ödem ve şişlik normaldir. Birkaç gün içerisinde normale dönecektir. Şişlik ve ödemenin hızlı şekilde giderilmesinde soğuk buz uygulaması faydalıdır. Sıcak ortamlar ödem ve şişliği olumsuz yönde etkilemektedir. Enfeksiyon riskine karşı doktor antibiyotik önerebilir.
Yağ Enjeksiyonu İşleminin Yan Etkileri
Düşükte olsa komplikasyon ve enfeksiyon riski vardır. Enjeksiyon yapılan bölgede uyuşukluk ve ağrı olabilir. Nadir de olsa ateş yükselmesi görülebilir.
Yağ enjeksiyonu kalıcı mıdır?
Transfer edilen yağların kalıcılığı operasyonun başarısına ve bünyenin yağları eritme kapasitesine göre değişkenlik gösterir. Kaba bir hesapla 5-6 ay sonunda transfer edilen yağlar yarı yarıya erir. Transfer edilen ilk yağ dokusu oranının 2 – 3 sene içerisinde çeyreğe düşmesi öngörülür.