Kaş Kaldırma (Alın Germe) Ameliyatı

Kaş kaldırma ameliyatı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de yaygın bir estetik operasyondur. Yaş almaya başladıkça doğal olarak artan kırışıklıklar farklı arayışlara iterken bazen de genetik yatkınlıktan dolayı çatık kaşlı yaftasına maruz kalınması işten bile değil. Aslında botoksla da çözülen kaş düşüklüğü ve alın kırışıklığı gibi sorunlar bazı kişilerde ileri vakalar olarak karşımıza çıkabiliyor. Diğer adıyla alın germe işlemi nedir? Nasıl yapılır? Öncesi ve sonrasında bizi neler bekliyor? Tüm ayrıntılarıyla işte Kaş kaldırma operasyonu…

Kaş kaldırma nedir? Ameliyat nasıl uygulanır?

Kaş kaldırma, alın derisinin zaman içerisinde gevşemesiyle kırışıklıkların artması, kaşın göz kapağı üzerine düşmesi sonucu yaşlılık etkilerini tersine döndüren bir operasyondur. Saçlı deride yapılan kesilerle alın içerisinde kırışıklığa neden olan kaslar deforme edilir. Derinin fazlası kesilerek alınır. Saçlı deri içerisinde dikişler atılarak ameliyat sonlandırılır.

Kaş kaldırma ameliyatı kimler için uygundur?

İleri derecede kaş düşüklüğü olan, derin alın kırışıklığı ve alın derisi sarkmış olan erkek ve kadın tüm kişiler kaş kaldırma ve alın germe ameliyatı için uygundur. Vakanın büyüklüğüne göre hekim tedavi yöntemini belirler.

Kaş kaldırma yöntemleri nelerdir?

1. Botoks ile Kaş Kaldırma Yöntemi:

Erken yaşlarda ve ilerlememiş vakalarda botoks en konforlu kaş kaldırma ve alın germe yöntemidir. 4 ila 6 ay sonra tekrarlamak gerekir.

2. Örümcek Ağı Estetiği Kaş Kaldırma Yöntemi:

Örümcek ağı ile yüz germe işleminde kullanılan uni-cog iplikler kaş kaldırma için de kullanılabilir. 2 ila 4 sene içerisinde etkindir.

3. Fransız askısı (Fox Eyes) Yöntemi:

Fransız yüz askılama işleminde kullanılan ipliklerle kaşları 5 ila 10 sene gergin tutmak mümkündür. Saçlı deri içerisinden girilen iplerle ameliyatsız bir şekilde askılama yapılabilir.

4. Temporâl Lift (Şakak Germe) Yöntemi:

Fransız askısıyla yapılan işlemde kullanılan ipler yerine özel ataçlar ile yapılan bir şakak germe yöntemidir.

5. Klasik Kaş Kaldırma Yöntemi:

Alın üst bölgesinde saçlı deride geniş bir kesi yapılarak kaşlar askıya alınır. Fazla deri kesilerek alınabilir. Sonuçla ömür boyu kalıcıdır. İlerleyen yaşlarda tekrar ihtiyaç duyulması halinde tekrar edilebilir.

6. Endoskopik Kaş Kaldırma Yöntemi:

Bu yöntemle alın üstündeki saçlı deride açılan küçük deliklerden girilen endoskop (mini kamera) yardımıyla klasik yönteme göre daha küçük kesilerle kaşlar askıya alınır. Fazla deri olması durumunda ise klasik yöntem uygulanmak zorundadır.

Kaş kaldırma öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Her ameliyatta olduğu gibi aspirin, ibuprofen, E vitamini, gingobiloba vs. kan sulandırıcı ilaçlar birkaç hafta öncesinden kesilmelidir. Anestezinin etkisini azaltan sigara ve alkol alımı birkaç gün önceden bırakılmalıdır. Devam ettiğiniz ilaçlar mutlaka doktora bildirilmelidir. Operasyondan 12 saat önce yeme-içme kesilmelidir. Saçlar yıkanmalı, duş alınmalıdır. Kontakt lens, takma kirpik vs. harici aparatlar ameliyat öncesi çıkarılmalıdır.

Kaş Kaldırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaş kaldırma ameliyatı olanlar operasyon sonrası özellikle ilk birkaç gün duş almamalıdır. Ödemi azaltmak için soğuk buz kompresleri uygulanabilir. Başı yukarıda tutmak, yatarken yüksek yastık kullanmak ödem ve şişliğin azalmasında faydalıdır. İlk hafta hamam, sauna, deniz, güneş, zorlayıcı spor ve cinsel aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Kaş Kaldırma Ameliyatı İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası hasta genelde birkaç saatlik müşahede sonrası taburcu edilir veya 1 gece hastane de yatabilir. İlk birkaç gün ağrı ve şişlik normal kabul edilir. Doktor önerisiyle ağrı kesici kullanılabilir. Ağrının aşırı artması durumunda mutlaka doktora danışılmalıdır. 1 hafta sonrasında ödem, şişlik ve ağrıların geçmesi beklenir. Dikişler ilk haftada alınır. 2. hafta sonunda sosyal hayata katılım sağlanır. Tam iyileşme 1 ay sürecektir.

Erkeklerde Kaş Kaldırma Ameliyatı

Kaş kaldırma işleminin kadın ve erkeklerde uygulama yöntemi açısından herhangi bir farkı yoktur. Ameliyat tam olarak alın üzerindeki saçlı deride yapıldığı için ameliyat izinin saçın altında kalması avantajı, erkeklerde bir nebze riske girer. Ön bölgede hiç saçı olmayan erkeklerde ameliyat izi belirsiz dahi olsa fark edilir. Ya da mevcut durumda dökülme yoksa bile ilerde saçların dökülmesiyle ameliyat izi görünür duruma gelebilir. Kadınlarda bu risk çok düşüktür.

Bu tip durumlarda erkekler için en iyi çözüm, kaş kaldırma işleminin saç ekimi sonrasında yapılmasıdır. Ayrıca üst göz kapağı ameliyatı ihtiyacı olması durumunda göz kapağındaki kesiden girilerek de kaş askıya alınabilir.

Kaş kaldırma nerede yapılır?

Kaş kaldırma ameliyatı cerrahi bir operasyon olduğu için mutlak surette ameliyathane ortamında yapılmalıdır. Ameliyathane koşullarını sağlayacak hastane ve tıp merkezlerinde güvenli bir şekilde kaş kaldırma operasyonları gerçekleştirilir.

Kaş Kaldırma ameliyatı ne kadar sürer?

Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı sedasyon (ağır uyku) veya genel anestezi altında 1 -1.5 saat sürmektedir. Klasik yöntemde ise operasyon süresi 2 – 3 saat sürebilir.

Kaş kaldırma ne kadar kalıcıdır?

Kaş kaldırma ameliyatı olanlar bu gençleşme etkisini ömür boyu ileri ki yaşlara taşırlar. Yaşlanma devam ettiği için ileride işlem tekrarlanabilir.