Diş Taşı Temizliği Detertraj

Dişlerimizi her ne kadar günde 2 kez fırçalasak da dişlerimizin diş etiyle birleştiği yerlerde ve alt dişlerimizin içlerinde tartar oluşumunun önüne geçmek pek mümkün olmuyor. Diş taşı temizliği diğer adıyla detertraj işlemi sayesinde tartar sorununu bir süreliğine unutmak kolay…

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Ağzımızın içindeki bazı gıda ve bakterilerin neden olduğu asitler zaman geçtikçe tükürükle beraber katı bir hale gelir. Diş üzerinde mat ve pürüzlü bir şerit meydana gelir. Bu duruma diş taşı ya da tartar denilir.

Diş taşı nasıl önlenir? Önlenebilir mi?

Diş taşını önlemede en iyi ve basit yöntem sabah ve akşam dişlerin fırçalanmasıdır. Dişlerin fırçalanmasıyla bakterilerin yayılması önlenir, ağız içi temizliği sağlanır. Fakat düzenli fırçalamada bile diş taşı oluşabilmektedir. Çünkü diş fırçasının da diş aralarında temizleyemediği yerler vardır.

Ayrıca asitli, karbonhidratlı, şekerli yiyecek ve içecekler diş taşı oluşumuna sebep olabilir. Bu tarz yiyecek ve içecekler diş yüzeyine tutunup bakteri üretirler. Bu yüzden de diş çürümesi, diş taşı ve bazı diş eti hastalıkları meydana getirirler. Bu gıdaların tüketiminden hemen sonra diş temizliği yapılması önemlidir.

Günümüzde diş fırçası, macun, ağız bakım suları, diş ipleri kullanılsa da diş taşıyla karşılaşılabilmekle beraber gereken bakımı sağlandıkça bu sıkıntılarla karşılaşma ihtimali daha az olmaktadır.

Diş taşının zararları nelerdir?

Diş eti çekilmesi: Dişte meydana gelen diş taşı iltihaplara sebep olabilir. Bu enfeksiyondan korunmak için diş etindeki organizmalar geriye doğru çekilir. Organizmaların koruma amaçlı kendini geriye çekmesiyle de diş eti çekilmesi meydana gelir ki bazı aşamalarda tedavisi çok zor bir sorundur.

Dişlerde sallanma: Diş taşı yüzünden dişi destekleyen kemikte hasar meydana gelebilir. Desteği zayıflayan dişlerde zamanla sallanma ve oynama meydana gelir. Bu problemin tedavisi de çoğu zaman düzeltilemez bir haldedir.

Kanama: Çoğumuz kanamanın diş fırçalarken meydana geldiğini düşünebiliriz. Fakat kanama sadece diş fırçalarken meydana gelmemektedir. Diş taşının açtığı sıkıntılar neticesinde kanamaların meydana geldiği bilinen bir gerçektir.

Ağız Kokusu: Diş taşının oluşturduğu asidik ortam, ağızda koku yapan bakterilerin artışına yol açabilir.

Diş taşı temizliği nedir?

Dişlerin fırçalanmasıyla temizlenmesi artık mümkün olmayan diş taşı temizliği, bir takım aletler kullanılarak diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen işlemin adıdır.

Diş taşı temizliğinin yapılmasında pek çok işlem çeşidi vardır. Kavitron denilen aletler yardımıyla diş taşı temizleme işlemi gerçekleştirilir. Tartar oluşumu ciddi bir boyutta değilse diş taşı temizleme işleminde anestezi uygulanmaz.

Eğer tartar oluşumu ciddi boyutlara ulaşmış ise cerrahi müdahale gerekebilir. Diş etleri kaldırılıp diş köklerine kadar temizleme işlemi yapılır. Yapılan bu işleme ise küretaj adı verilir. Detertraj ile küretaj genelde birbiriyle karıştırılır. Detertraj daha basit diş taşı oluşumunda kullanılan yüzeysel bir işlem, küretaj ise daha zorlu diş taşı temizlemede yapılan işlemdir.

Diş taşı temizliğini kimler yaptırabilir?

Diş taşı temizliği işlemi özellikle cerrahi müdahale yapılmayan aşamalarda ise herkesin rahatça yaptırabileceği bir işlemdir. Fakat cerrahi bir müdahale gerekecek boyuta ulaşmışsa diş hekimlerinden bu konu hakkında bilgi alıp bu istişare neticesinde hareket edilmesinde fayda vardır.

Diş Taşı Temizleme İşlemi Sonrasında Yapılması Gerekenler

İşlem sonrasında hekimin yaptığı tavsiyelere muhakkak dikkat edilmesi gerekir. Özellikle cerrahi işlem yapılmışsa verilen ilaçların kullanımı, tüketilecek gıdaların seçimi, ağız bakımının nasıl yapılacağı ve yapılma düzeni çok önemlidir. Tüm bunlarla beraber hekimin tavsiye ettiği araklıklarla kontrole gitmek asla göz ardı edilmemelidir.

Diş taşı temizleme işleminin yan etkileri, zararları var mıdır?

Diş taşı temizletmek dişlere asla zarar vermez. Aksine bu temizlik yapılmadığı zaman dişler zarar görürler. Diş etleri işlemden bir müddet sonra kendine gelir. Bu süre içerisinde kısa bir süre soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet görülebilmektedir. Bunun dışında net bir ifadeyle diş taşı temizletmenin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Diş taşı temizliği dişleri daha sık fırçalamakla sağlanır mı?

Dişlerin fırçalanması diş taşı oluşmaması için bir önlemdir. Var olan diş taşının temizlenmesi ne kadar sık yapılırsa yapılsın dişleri fırçalamakla temizlenmez. Aksine aşırı fırçalama diş ve diş etlerine zarar verir.

Diş taşlarının hastalıklara etkisi var mıdır?

Diş taşları, diş eti hastalıklarına, diş kaybına, diş eti çekilmelerine, ağız kokusuna, çene kemiği kaybına ve bunlara bağlı olarak boğaz, kulak gibi organlarda ağrı ve iltihaplanmaların meydana gelmesine, mide asit dengesinin bozulmasına bile sebep olabilmektedir.

Diş taşı temizleme işlemi kaç seans uygulanır?

Hekimlerin tavsiyesi daha ciddi sorunlarla karşılaşmamak, kayıplar yaşamamak adına diş taşı temizleme işlemini 6 ayda bir gerekli kontroller neticesinde, lüzum görülürse tekrarlamaktır. Bu yüzden kesin bir seans sayısı hekimlerce telaffuz edilmemektedir.

Diş taşı temizletme işleminden sonra ağız bakımı önemli midir?

Ağız ve diş bakımı sadece diş taşı temizliğinden sonra değil her zaman yapılması gerekendir. Ne kadar düzgün ve düzenli ağız ve diş bakımı yapılırsa o kadar geç diş taşı oluşumu gerçekleşir. Aynı şekilde diş taşı temizliğinin yapılmasından sonra da mantık aynıdır. Ağız ve diş bakımı ne kadar iyi yapılırsa yeniden tartar oluşumu o kadar geç olur ve temizliği o kadar kolay olur.

Diş ipi kullanmak diş taşı oluşunu etkiler mi?

Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerin temizlenmesi için bulunmaz bir nimettir. Özellikle çarpık ya da çapraşık denilen dişlerin temizliği için diş ipi kullanımı daha da önemlidir.

Diş taşı temizletme işleminde acı hisseder miyim?

Diş taşı temizliği kesinlikle acı veren bir işlem değildir. Anestezi kullanmadan yapılan diş taşı temizleme işlemlerinde ufak sızlamalar dışında hastanın canının yanmasına sebep olacak bir durum yoktur. İleri boyutlardaki hastalarda ise anestezi kullanılacağı için hasta zaten herhangi bir acı ve ağrı hissetmez. Bu noktada hekimin tecrübesi, hastanın acı eşiği ve hissiyatı da önemlidir.

Diş beyazlatma ile diş taşı temizletme aynı işlem midir?

Diş beyazlatma işlemi ile diş taşı temizletme işlemi ayrı işlemlerdir. Diş beyazlatma işlemi diş üzerine sürülen jeller sayesinde diş renginin tonunun açılmasıdır. Diş beyazlatma, çeşitli sebeplerle meydana gelen dişteki sararmaların giderilmesi için uygulanmaktadır. Diş taşı temizliği ise tartarların alınması ve bu sayede diş etlerinin de rahatlatılması için uygulanan işlemdir. Ayrıca diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce muhakkak diş taşı temizliğinin yapılması gerekmektedir.

Bazı bitkisel ürünlerle diş taşı temizliği yapılabilir mi?

Bitkilerin kullanımı ya da bitkisel denilen ürünlerin kullanımı konusunda son derece dikkatli olmak gerekmektedir. Pek çok insan bu konuda ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Hangi diş macununu tercih etmeliyim?

Dişlerinizi aşındırmadan temizleyecek herhangi bir diş macununu kullanabilirsiniz. Önemli olan dişlerin aralarında kalan ve asit üretimine sebep olan yiyecek artıklarının dişlerden uzaklaştırılmasıdır.

Hangi diş fırçasını tercih etmeliyim?

Diş etlerinize zarar vermeyecek herhangi bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş ipi, fırçanın ulaşamadığı yerlerde artıkların temizlenmesinde etkin bir ağız bakımı yöntemidir.