
Vücudumuzun en önemli uzuvlarından bir tanesi de dişlerimizdir. Dişlerimiz, hem beslenmemiz için hem de fiziksel görünümümüz için olmazsa olmazdır. Bazen genetik, bazen fiziksel, bazen de yetersiz ağız bakımı nedeniyle dişlerimizde çeşitli hasarlar meydana gelmektedir. Kırık, çatlak, çürük gibi bu hasar durumlarında diş kaplaması yapılması gerekebilmektedir. Diş kaplamaları sadece zorunlu hallerde değil; güzel görünmesi için estetik gayelerle de yaptırılabilmektedir.
Diş kaplaması nedir?
Diş Kaplaması; farklı sebeplerle madde kaybına uğrayan dişlerin tamamının veya belirli bir bölümünün çeşitli yapay malzemeler ile restore edilmesi işlemidir. Travma ya da çürük nedeniyle oluşan ve dolgu ile düzeltilemeyen durumlarda estetik olarak dişlerin görüntüsünün güzelleştirilmesinde kullanılan yöntemdir. Diş kaplaması işleminde, daha önce kaybedilen dişlerin oluşturduğu boşluklar da yer tutucu desteği sayesinde izole edilmektedir.
Diş kaplamalarının amacı nedir?
Çürümüş, kırılmış, sağlam bir kökü olsa da işlem görmüş, aşınmış, madde kaybına uğramış dişler, kişileri hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkilemektedir. Bu tür sorunları olan ve kaplamanın gerekli olduğu kişilerde, uzman hekim tarafından doğal dişine en yakın yapay dişi yapılarak hem fonksiyonel olarak hem de estetik olarak kişinin rahatlaması sağlanmaktadır. Yeme içme, konuşma, gülümseme gibi durumlarda kişinin hayatının olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek amaçlanmaktadır.
Diş kaplama çeşitleri nelerdir?
Diş kaplama işlemi sürecinde kullanılan çeşitli kaplama çeşitleri bulunmaktadır. Aşağıda belirteceğimiz kaplama çeşitlerinden dişin durumu, ağız yapısı, hastanın beklentileri, hastanın mali durumu gibi etkenler göz önünde bulundurularak en uygun kaplama çeşidi uygulanmaktadır. Diş kaplamaları kullanılan malzeme türüne göre adlandırılmaktadır. Diş kaplama çeşitleri:
1. Metal altyapılı porselen diş kaplama,
2. Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama,
3. Tam seramik empress diş kaplama,
4. Porselen lamina veneer diş kaplama.
METAL ALTYAPILI PORSELEN DİŞ KAPLAMA
Metal altyapılı porselen diş kaplama, yıllardır kullanılan kaplama türüdür. Bu tür kaplama şu şekilde uygulanmaktadır: Diş hekimince muayene edilen hastanın dişlerine bu uygulama yapılacağına karar verilir. Ardından dişler üzerinde gerekli temizleme ve aşındırma işlemleri yapılır.
Bu işlemler sonunda ölçü alınır. Alınan ölçüye göre laboratuarda metal altyapı için wax hazırlanmaya başlar. Metal alt yapı kullanılan bazı yöntemlerle diş üzerine uyum sağlayacak şekilde hazırlanmaktadır. Daha sonra ağızda denenen bu metal üzerine diş teknisyeni hamur kıvamı halinde olan seramiği diş formu verecek şekilde özel fırçalar kullanarak olması gerektiği hale getirir.
Açma, kapama, ısırma ve buna benzer ayarlamalar kontrol edilir. Görünüm gözden geçirilir ve gerekli düzeltmelerin ardından cila işlemi gerçekleştirilir. Ardından hazırlanan metal altyapılı porselen kaplama monte edilmesi gereken yere yerleştirilerek işlem tamamlanmış olur.
İmplant üstünde de genellikle metal destekli kuronlar tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise metal desteklilerin kuvveti çok iyi karşılamasıdır. Kuvveti çok iyi karşıladığı için genellikle kanal tedavisi sonrası kırılmış olan dişlerde ya da büyük dolgular sonrasında hasar görmüş, kırılmış dişlerin parçalarını bir arada tutabilmede, dişlerde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra kullanılması uygun görülmektedir.
Metal altyapılı porselen diş kaplamanın avantajları nelerdir?
Metal alt yapılı porselen diş kaplamalardaki en önemli avantaj maddi açıdan daha ekonomik olmasıdır. Diğer bir avantajı ise kuvveti çok iyi karşılamasından ötürü metallerin dayanıklı ve sağlam olmasıdır. Yani dayanıklılık sorununun olmaması tercih sebebidir. Başka bir avantaj olarak ise hastanın beklentisine göre işinde uzman eller tarafından yapıldığı zaman estetik kaygıyı önceki haline göre bertaraf etmesidir. Yani hastanın beklentisine göre ihtiyacını karşılamaktadır.
Metal altyapılı porselen diş kaplamanın dezavantajları nelerdir?
Estetik açıdan zirkonyum ve tam seramik kaplamalar kadar başarılı değildir. Metal olması hasebiyle metallerin görülebilir olması ve dişetlerinde zamanla siyah görünmelerle karşı karşıya kalınabilmesi bir başka dezavantajdır. Ayrıca zaman zaman alerjik reaksiyonlara da neden olabildiği gözlemlenmektedir.
ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA
Günümüzde estetik olarak en çok tercih edilen kaplama çeşididir. Zirkonyum beyaz renkli bir elementtir. Saf mineral hali yerine zirkonya seramiği haline dönüştürülerek özel fırınlarda işlenmektedir.
Bu türden bir kaplama şu şekilde uygulanmaktadır: Öncelikle hasta, diş hekimi tarafından muayene edilir. Yapılan muayenenin ardından zirkonyum altyapılı kaplamaya karar verilir. Verilen karar üzerine acı çekilmemesi için sınırlı uyuşturma yapılır. Ardından dişlerde gerekli temizleme ve küçültme işlemleri yapılır. Dişlerin küçültülmesinin ardın diş ölçüsü alınır. Gerçek kaplamalar hazırlanıncaya dek geçici diş yapıştırılır.
Küçültülmeyen dişlerin rengi referans kabul edilerek zirkonyum kaplamanın rengi seçilir. Gerçek dişlerin hazırlanması için laboratuar çalışmaları başlar. Belirlenen süreye kadar kaplamalar hazırlanır. Genellikle gerçek kaplamalar ilk etapta geçici olarak yapıştırılır. 3-5 gün deneme amaçlı hasta bu dişleri kullanmaya başlar. Eğer herhangi bir sorun yaşamazsa dişler daimi olarak yapıştırılır.
Zirkonyum kaplamanın avantajları nelerdir?
Zirkonyum kaplamanın diş etleri ile olan uyumu, metal altyapılı porselen kaplamalara göre çok daha iyidir. Işık geçirgenliği ana dişilerimize çok yakındır. Bu yüzden zirkonyum kaplamaların doğal bir görüntüsü vardır. Özellikle ön bölgedeki dişlerde zirkonyumun tercih edilme nedeni bu doğallıktan ötürüdür. Vücut sistemine daha uyumludur. Çünkü metal altyapılı kaplamalar alerji yapabilmektedir. Zirkonyum kaplamalarda, dişten daha az diş dokusu kesilir. Daha az sıcak-soğuk hassasiyeti meydana gelmektedir.
Zirkonyum kaplamanın dezavantajları nelerdir?
Zirkonyum kaplamalar, metal altyapılı porselenlere göre maliyet olarak daha pahalıdır. Bir diğer dezavantajı ise çok uzun diş boşluklarının olduğu vakalarda metal altyapılı porselen kaplamalara göre daha zayıftır. Daha çabuk kırılabilmektedir.
TAM SERAMİK EMPRESS DİŞ KAPLAMA
Dişlerden herhangi birinde madde kaybı ya da desteksiz olması neticesinde oluşan boşlukların, çatlama, kırılma ve çürüme gibi hasarların bertaraf edilmesinde kullanılan kaplama çeşitlerinden bir tanesidir. Bu kaplamaların altyapısında güçlendirilmiş porselen kullanılmaktadır. Estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Estetik görünümleri tercih sebeplerinin başında gelmektedir.
Bu tür kaplamalar şu şekilde uygulanmaktadır: öncelikle bir diş hekimi tarafından hasta muayene edilir. Röntgen v.s gerekli işlemlerin ardından yapılacak uygulamaya karar verilir. Tespit edilen bozukluklar, problemler, çürükler ortadan kaldırılıp temizlenir. Ardından kaplama için dişin ölçüsü alınır. Laboratuarda alınan ölçülere göre kaplamalar hazırlanır, ardından deneme amaçlı yapıştırılıp kontrol edilir. Sorunlar varsa giderilir. Eğer sorun yoksa deneme sürecinin ardından kalıcı yapıştırma yapılır.
Tam seramik empress diş kaplamanın avantajları nelerdir?
Bu uygulama sayesinde doğal dişlere en yakın görünüm elde edilebilmektedir. Sıcak-soğuk hassasiyeti oluşmamaktadır. Metal alt yapılı kaplamalara göre dişlerde daha az aşındırma yapılmaktadır. Metal altyapılı kaplamalardaki gibi diş etinde siyaklık görünmez. Herhangi bir alerji riski bulunmamaktadır.
Tam seramik empress diş kaplamanın dezavantajları nelerdir?
Metal altyapılı kaplamalara göre maliyet olarak daha pahalıdır. Çok dirençli olmadığı için basıncın fazla olduğu uzun köprülerde kullanılamamaktadır.
Diş Kaplama Fiyatları / Ücretleri
Tıbbi işlem statüsünde yer alan uygulama ve tedavilerin fiyatlarının web sitelerinde yer alması Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Lütfen fiyat taleplerinizi telefon, e-mail ve iletişim formu yolu ile isteyiniz. Diş Kaplama hakkında 2025 yılı güncel fiyat talebiniz için dilerseniz buraya tıklayarak FİYAT SOR formunu doldurabilirsiniz.Diş kaplaması yaptırırken çok acı hisseder miyim?
Diş kaplamaları ile ilgili en çok merak edilen konulardandır. Diş kaplaması yapılmadan önce gerekli kontroller ve tedaviler yapılıp dişlerde yontmalar yapılacağı için lokal anestezi yapılmaktadır. Dolayısıyla işlem esnasında herhangi bir acı da hissedilmemektedir.
Diş kaplamaların maliyeti çok mu yüksek?
Kaplamaların maliyeti, tercih edilen kaplama türüne göre değişmektedir. Metal altyapılı kaplamalar maliyet olarak çok daha düşükken diğerlerinin maliyeti daha yüksektir.
Kaplama yaptırdıktan sonra vazgeçebilir miyim?
Kaplama işlemi yapılmadan önce gerekli tedaviler yapıldığı, ardından da kaplamayı yerleştirmek adına dişlerin yontulduğu bir işlem olması nedeniyle kaplamadan vazgeçmek sağlıklı ve akıllı bir seçenek değildir. Hassasiyet hat safhada olacağı ve dişler iyice zayıflayacağı için dişler kısa sürede tamamen kaybedilir. Yemek yeme, su içme gibi durumlar dayanılmaz bir acıya dönüşür. Dolayısı ile kaplama yapılmış dişlerden kaplamanın çıkartılması ve eski haline dönülmesi söz konusu değildir.
Kaplama işlemi çok zaman alır mı?
Kaplama işleminin alacağı zaman uygulama yapılacak diş sayısına, diş hekiminin yoğunluğuna, kaplamada tercih edilen materyale göre farklılık göste