Diş Dolgusu

Diş dolgusu tedavisi en sık ve pratik uygulanan diş tedavi yöntemidir. Kusursuz bir gülüşün yolu dişlerden geçer. Dişler güzelliği tamamlayıcı en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu nedenle de herkes güzel, bakımlı ve sağlıklı dişlere sahip olmak ister. Ancak bu konuda hepimiz çok şanslı olmayabiliriz. Çünkü gerek genetik gerek yetersiz diş bakımı gerekse de dış etkenler dişlerimizde çürümelere neden olmaktadır. Çürüyen dişler en kolay dolgu ile tedavi edilebilmektedir.

Diş dolgusu nedir?

Yetersiz bir diş bakımı ve dış etkenlerin de etkisiyle dişler zamanla deforme olmaktadır. Hasar gören bu dişler zamanla işlevini kaybeder ve dayanılması mümkün olmayan diş ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra ağızda kötü kokuya ve görsel olarak da kötü bir görünüme sahip olur. Çürüklere zamanında müdahale edilmez ise dişin tamamen çekilmesine veya protez diş kullanımına sebep olmaktadır. İşte diş dolgusu dişler bu aşamaya gelmeden asıl dişi korumayı amaçlayan bir uygulamadır. Çürükler komple dişi kaplamadan çürük bölge temizlenir ve dolgu ile restore edilir. Bu şekilde çürüğün dişin tamamına yayılmasının önüne geçilmiş olur.

DOLGU ÇEŞİTLERİ

Altın Diş Dolgusu

Altın dolgular yapı itibari ile en dayanıklı dolgu çeşitlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda en uğraştırıcı dolgu biçimidir. Uygulama alanı arka dişlerdir. Uygulama biçimi dişe yapıştırma şeklindedir, dişlere ve diş etlerine asla zarar vermez.

Amalgam (Gümüş) Diş Dolgusu

Toplumda gümüş dişler olarak bilinen bu dolgu çeşidi altın dolguya göre fiyat olarak daha uygundur. Renk olarak doğal dişlere uyumlu değildir ve bu sebeple de ön dişlere uygulanmaz. İçeriğinde yarıdan fazla cıva bulunduğu için de oldukça dayanıklıdır. İçeriğindeki diğer maddeler ise gümüş, kalay ve bakırdır.

Kompozit Diş Dolgusu

En yaygın kullanılan dolgu çeşididir. Özellikle kırık ve çatlaklar için tercih edilir ve ilk muayeneden hemen sonra uygulanabilir. Çürüklerde ise dişin içi kazınarak boşaltılır ve ardından temizlenir.

Inley-Onley Seramik Diş Dolgusu

Bu dolgu laboratuvar ortamında hazırlanarak uygulanır. Yapısı itibariyle renk değişimine uğramaz ve leke tutmaz. Biraz maliyetlidir.

Diş dolgusu kimlere uygulanır?

Diş dolgusu gerekli görüldüğü durumlarda herkese uygulanabilir. Dişlerinde çürük, kırık veya çatlak olanlarda herhangi bir yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın her bireye uygulanabilmektedir.

Diş dolgusu işlem süreci nasıldır?

Öncelikle röntgen çekilerek problemli olan bölge belirlenir, uyuşturucu spreyler yardımı ile lokal anestezi uygulanacak olan bölge uyuşturulur. Daha sonrasında ise bölgeye lokal anestezi uygulanır. Devamında medikal aletler yardımı ile dişteki çürük olan yer boşaltılır. Sorunlu olan dişin içi ve çevresi güzelce temizlenir. Dişin yapısına göre uygulanacak olan madde diş hekimi tarafından belirlenir. Daha sonrasında oyulan dişin içerisine doldurulur. Kısa sürede donması için bu iş için özel tasarlanmış makine yardımıyla donması sağlanır. Son olarak da hastaya ağzı açtırılıp kapattırılarak ağız hareket ettirilir. Kişiyi rahatsız edecek bir durum var ise diş hekimi tarafından kesme, inceltme ya da alçaltma gibi düzeltmeler yapılarak işlem tamamlanır. Bir diş dolgusu işlemi yaklaşık olarak 30 dk. kadar sürmektedir.

Diş dolgusu sonrası sonra nelere dikkat edilmelidir?

1. Lokal anestezinin etkisi geçmeden yemek yenilmemelidir. Çünkü ağız bölgesi uyuşuk olacağından bu şekilde yemek yemeye çalışmak dudak veya dil ısırılmasına sebep olabilir.

2.  Anestezinin etkisinin geçip geçmediğini anlamak için dudak ya da dili ısırmamalıdır. Çünkü o esnada uyuşuk olan bölgedeki ısırmalar anestezinin etkisi ile hafif gibi görülse de şiddetli olabilmektedir. Anestezinin etkisinin geçip geçmediğini parmağımız ile dudağımıza dokunarak anlayabiliriz. Ancak zaten etkisi maksimum 3 saatten sonra tamamen kaybolmaktadır.

3. Sert cisimlerin ısırılmasından kaçınılmalıdır. Dolgu yapılan dişler doğal dişler gibi kullanılabilmektedir ancak doğal dişlerimiz ile ısırmamamız gereken kadar sert cisimler dolgu ile de ısırılmamalıdır. Eğer uygulanan dolgu amalgam dolgu ise bu dolgu yemek yenilebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşır bu nedenle amalgam dolgudan 2 saat sonra yumuşak yiyecekler tüketilmeli 24 saat sonrasında ise normal yemek yemeye devam edilebilir.

4. Uygulanan dolgu dişin dokusuna uygun olarak yapılmışsa dişte 1 ay kadar hassasiyet görülebilir. Eğer bir ay sonrasında bu hassasiyet geçmezse mutlaka hekime başvurulmalıdır.

5. Çok soğuk ve çok sıcak gıdalar dolgulara zarar verir. Bu yüzden çok soğuk ve çok sıcak gıdalar tüketmemeye özen göstermelidir.

6. Gazoz, alkol ve kola gibi asitli içecekleri fazla miktarda tüketmek dolgunun dağılmasına neden olabilir.

Hangi dolgu hangi bölgelerde kullanılır?

Eğer çürükler ön dişlerde ise kompozit dolgular eğer arka dişlerde ise daha çok amalgam dolgular tercih edilmektedir.

Dolguya ihtiyacımız olduğunu nasıl anlarız?

Dişlerimizde ağrı hissettiğimizde diş hekimine gideriz ve diş muayenesinden sonra diş hekimimiz dolgu yapılıp yapılmayacağına karar verir.

Kompozit dolgunun avantajları nelerdir?

Kompozit dolguların rengi doğal dişlerden çok farklı olmadığından doğala en yakın rengi vermektedir. Diş ile bütünleştiklerinden amalgam dolgulardan daha sağlamdır.

Kompozit dolguların dezavantajları nelerdir?

İlerleyen zamanlarda büzüşmeler olduğunda diş çürümelerine neden olabilir. Aynı zamanda bu dolguları yapmak yerleştirmekten daha uzun sürmektedir.

Diş dolgusu bakımı nasıl yapılmalıdır?

Lokal anestezinin etkisi bitene kadar yemek yememeye ve içmemeye özen gösterilmelidir. Normal doğal dişlere yaptığımız bakımı aynı şekilde dolgulara da uygulayabiliriz.

Beyaz dolgu mu yoksa gri dolgu mu tercih edilmelidir?

Gri dolgular yani amalgam dolgular çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Ancak beyaz yani kompozit dolguların geçmişi gri dolgular kadar eski değildir. Ancak gri dolgular kırıklara neden olduğu için son zamanlarda kullanım alanı oldukça azalmıştır. Kompozit dolgular sahip olduğu fiziksel özellikler açısından amalgam dolgulara oranla daha sağlam bir yapıya sahip olduğundan günümüzde daha çok tercih edilmektedir.

Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyet olur mu?

Evet, dolgu yapıldıktan sonra hassasiyet ortaya çıkabilir ve bu hassasiyet yaklaşık 3 hafta kadar sürmektedir. Bir aydan daha fazla süren hassasiyetler için mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Dolgu yapılan diş yeniden çürür mü?

Dolgular dişteki çürükler temizlenerek uygulanmaktadır ancak çürük önleyici özellikleri yoktur. Ağız bakımına önem verilmediği zaman dişlerde yeniden çürüme meydana gelebilir.

Yan etkileri var mıdır?

Dişlere dolgu yaptırmanın 3 haftalık bir hassasiyet dışında herhangi bir yan etkisi görülmemektedir.