Sivilce & Akne Tedavisi

Akne tedavisinde, akne yani halk arasında yaygın ismi ile sivilce problemi neredeyse her insanın özellikle ergenlik döneminde başına gelen bir cilt problemine çözüm aranır. Yağ bezi kanallarının cilt yüzeyinde yoğun bir yağ tabakası ile tıkanması ve salgılanan sebumun cilt yüzeyine çıkarılamamasından kaynaklanır. Sivilceler tedavi edilmeseler dahi cilt bir süre sonra kendiliğinden tedavisini gerçekleştirir. Gerçekleştiremediği ve iz bıraktığı durumlarda ise kişiler tedavi yöntemlerine başvurmaktadırlar.

Akne Nasıl Oluşur?

Yağ bezleri isimlerini sebum denilen yağlı maddeden almaktadırlar. Normalde sebumlar kıl folikülleri boyunca ilerlerler ve cilt yüzeyine çıkarak ciltte parlamaya neden olurlar. Akneler cilt yüzeyine çıktıkları zaman sebum kıl folikülünün içerisinde kalır ve dışarı çıkamaz.

Akneler genellikle sebumun daha fazla olduğu yüz, sırt, boyun, kol üstü ve omuzlarda çıkmaktadır. Özellikle burun üzerinde görülen lezyonlarına ise siyah nokta, şişmiş ve kızarmış lezyonlara papül, nodül ya da püstül ismi verilmektedir.

Akne Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Akne oluşumuna neden olabilecek pek çok neden vardır. Genetik faktörler, hormonlar, bakteriler, folikül içerisinde oluşan değişiklikler, beslenme biçimi, iklim değişiklikleri bu nedenler arasında sayılmaktadırlar.

Genetik Faktörler

Akne oluşum nedenlerinin arasında ilk sırada yer almaktadır. Aslında herkes belirli dönemlerde akne sorunu yaşayabilir ancak eğer anne ya da baba ergenlik döneminde ciddi akne sorunları ile karşılaştıysa bu genetik olarak çocuklarda da meydana gelebilir.

Hormonlar

Akne oluşumunun diğer bir sebebi ile vücudun androjen hormonunu daha fazla üretmeye başladığı dönemdir. Genellikle 11 ila 14 yaş arasında androjen hormonu tavan yapmaktadır ve aknelerde tam olarak bu dönemde çoğalmaya başlarlar. Menstrüel döngünün değişmesi ile de hormon seviyesi yükseleceğinden aknelerde artış gözlemlenebilmektedir.

Bakteriler

Kıl kökleri bakterilerin üremesi için yeterli ortamı hazırlamaktadırlar. Bu gibi ortamlarda yaşayan bakteriler P. Acnes bakterileri olarak tanımlanmaktadırlar. P. Acnes bakterileri sebumla beslenir, çok çabuk çoğalırlar ve aknesi olsun olmasın her ciltte bulunurlar. Bakteriler tarafından üretilen kimyasallar foliküller içerisinde ve cilt yüzeyinde inflamasyona neden olurlar.

Folikülün İçerisindeki Değişimler

Androjen arttıkça ve yağ bezleri genişlemeye başladıkça, kıl folikülünün cildin altına doğru uzanan yapısı da değişime uğrar. Normalde ölü hücreler kademeli olarak dökülürler ve cilt yüzeyinden uzaklaşırlar. Ergenlik döneminde hücreler daha sık dökülürler ve birleşip yapışmaya daha müsaittirler, bu nedenle sebumla temas ettiklerinde folikülü tıkayabilirler. Bu durumda sebum ve ölü hücreler folikülde tıkaç oluştururlar.

AKNE TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ

Krem Tedavisi

Topikal yani kremli tedaviler farklı içerikli ve dereceli kremlerin sorunlu bölge üzerine uygulanmasıdır. Genellikle ergenlik döneminde görülen akneler üzerinde başarılı olan tedavi yöntemidir.

İlaç Tedavisi

Kremli tedaviler beklenilen tedaviyi gerçekleştirip istenilen sonucu vermezse ilaçlı tedavilere yönelinilebilir. Orta yoğunlukta ya da şiddetli akne sorunu yaşayan hastalar için önerilmektedir. Doktorun uygun göreceği durumlarda krem ve ilaç tedavisi aynı anda uygulanabilmektedir. Bu uygulamalar şiddetli lezyonlarda iyi sonuçlar verebilmektedir.

Mezolifting/ Cilt Mezoterapisi

Cilt için ev ortamında yapılan bakımlar cildin yalnızca üst tabakasını temizler ve nemlendirir. Fakat cilde gerçek bir bakım yapılmış olabilmesi için alt tabakalarının temizlenmesi ve beslenmesi gerekmektedir. Mezoterapi işlemi enjeksiyonlu bir uygulama olduğundan ve deri altını gerekli şekilde beslediğinden dolayı oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.

Bitkisel Peeling

Akneler için yapılabilecek peeling işlemi yüzeysel olarak bilinen salisilik asitli peelinglerdir. Bu maddeler cildin en üst tabakasına etki ederek tedavilerini gerçekleştirirler. Cilde yüzeysel olarak etki etmeleri sebebiyle akne, siyah ve beyaz noktalar ve lekelerin tedavisinde tercih edilebilmektedir. 2 ila 3 hafta aralıklarla problemin seviyesine göre en az 6 en çok 10 seans uygulanır. Mezoterapi uygulamasından sonra tedaviyi tamamlamak için bitkisel peeling yöntemine başvurulabilir.

Medikal Cilt Bakımı

Cilt içn önemli olan nem oranının dengelenmesi, dış etkenlerden korunması ve antioksidanlar ile desteklenmesidir. Cilt bakımında uygulanırken bu ihtiyaçlar göz önüne alınarak profesyonel ürünler kullanılmaktadır. Bitkisel peeling gibi medikal cilt bakımı da mezoterapi sonrası destekleyici tedavi olarak kullanılabilmektedir.

CO2 Fraksiyonel Lazer

Akne sonrası cilt yüzeyinde kalan sivilce izleri ve çukurlarının düzeltilmesinde kullanılmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Akne Oluşumunu Önlemek İçin Yapılabilecekler

Yorgunluk ve stres yağ yapımını arttırdığı için akne oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar stres ve yorgunluktan uzak durmak gerekmektedir.

Uyku sırasında cilt beslendiği ve kendini yenilediği için uyku düzenine mutlaka dikkat etmeli ve eğer makyaj yapıldıysa temizlenmelidir.

Akne oluşumunu azaltmak için oksijen üretimi oldukça önemlidir, bunun için mümkün olduğunca egzersiz yapılmalıdır. Ancak egzersiz sonrası ciltte yağ oranı artacağından dikkatli bir şekilde temizlemek ve ciltte bakteri oluşumunu önleyecek havlu kullanımından kaçınılmalıdır. Mümkünse tek kullanımlık kâğıt havlu ile cilt iyice kurulanmalıdır.

Toksinlerin vücuttan atılması için bol miktarda su tüketilmelidir. Su içmek tabii ki akne tedavisi yapmaz ancak cilt sağlığını korumaya destek olur.

Ellerimiz gün içerisinde mikroplarla en fazla temas eden organlarımızdır bu nedenle elimizi yüzümüze sürmemek en doğrusu olacaktır. Ve en önemlisi sivilcenin temelinde yatan sorun herkeste aynı olmayacağı için öneri ile ilaç ya da krem kullanmak sivilceleri tedavi etmek yerine daha kötü olmalarına da sebep olabilir.

Adet Düzensizliği ve Akne İlişkisi

Hastanın akne sorunu ergenlik döneminden sonra başladıysa, adet düzensizliği sorunu yaşıyorsa, çene, karın, sırt ve meme başı çevresinde kıllanma problemi söz konusuysa hormon bozukluğu probleminden şüphelenmek doğru olacaktır. Bu tür durumlarda hastada polikistik over yani yumurtalık kistinden şüphelenmek olasıdır çünkü bu sorunu taşıyan hastalarda dirençli akne sorunu baş göstermektedir. Ve unutulmamalıdır ki neredeyse her kadında adet döneminde sivilcelerde artış gözlemlenmektedir. Bu hormon değişikliğinin sebep olduğu gayet doğal bir durumdur.