ESWT Topuk Dikeni Tedavisi

Şok tedavisi olarak tanımlanan ESWT tedavisi vücudun dışında oluşturulan dalgaların çelik başlıklı bir aplikatör vasıtasıyla istenilen bölgeye yönlendirilmesine dayanan ameliyatsız bir yöntemdir.

Topuk dikeni nedir?

Uzun süre ayakta duran kişilerde, ani kilo artışı yaşayanlarda ve osteoporozlu hastalarda, romatizmal rahatsızlıklarda, yüksek topuklu ayakkabı giyen kişilerde ve uzun süre yürüyüş yapanlarda rastlanması olasıdır.

Halk arasında topuk dikeni olarak adlandırılan rahatsızlık aslında parmak ucundan topuğa uzanan kas sisteminin rahatsızlığıdır. Kas sistemimiz vücut yükümüzün yere eşit şekilde dağılmasını sağlayan esnek yapıdır.

Fascia bağ dokunun kısalması sonrası topuk birleşim noktasını gerer ve osteofit bir çıkıntı oluşturur.

Özellikle dinlenme ya da uyku sonrası ayaklar tekrar kullanıldığında iğne batması şeklinde ağrılar oluşturur.

10-15 dakika sonrası ağrı hafifler. Hastanın şikâyeti sonrası çekilecek röntgen sonucuna göre tedaviye başlanır.

Topuk Dikeni Tedavisi

Şok dalga yani ESWT ile tedavisi ile hastaya konforlu, cerrahi olmayan, acısız, ağrısız ve kortizonsuz tedavi imkânı sunmaktadır.

Uygulama sonrası hasta günlük hayatına hemen geri dönebilir.

Eğer hastada basma problemi varsa özel tabanlık ile sorun ortadan kaldırılabilir.

Topuk gibi yumuşak dokularda genellikle 3 ila 5 seans arasında uygulama yeterli olmaktadır.

Tedavi haftada 1 ya da 2 kez uygulanabilir. ESWT tedavisi genellikle hastanın kaldırabileceği düzeydedir ve uygulama sonrasında ağrı hissedilmez.

Uygulama sonrasında bölgeye buz tedavisi yapmak hastayı rahatlatacaktır. Hastaya evde uygulayacağı ve ayak tabanı kasını uzatan egzersizler verilir.

Tedavinin bitiminden sonra 4 ila 6 hafta iyileşme süreci devam etmektedir.

Tenisçi Dirseği - Golfçü Dirseği

Tenisçi dirseği ön kol kaslarının zorlanması sonrası dirseğin dış kısmında oluşan rahatsızlıktır. Genellikle ağrı bileğe doğru uzanır. Bir cisim kaldırırken, kolu bükerek hareketler yapıldığında ya da bir şeyleri kavrarken ağrısı hissedilmektedir. Ön kol kaslarında gerginlik hissi meydana gelir ve kol tam olarak açılıp uzatılamayabilir.

Golfçü dirseğinde ise kolun iç kısmında ağrı hissedilmektedir. Ağrı bileğin iç kısma doğru bükülmesi sırasında oluşur ve genellikle ön kolun iç kısmında yayılır. Bileği dış kısma doğru bükmeye engel olur.

Hastanın durumuna göre 3 ila 5 seans arasında ESWT tedavisi ve buz kompres uygulanır. Hastanın kolunu fazla kullanmaması ve dinlendirmesi önerilir.

Epikondilir bandı ile kasın zorlanması engellenir ve hastaya daha konforlu bir ortam hazırlanır. Tedavi süresi yaklaşık 15 dakikadır ve ağrısız olması sebebi ile çokça tercih edilmektedir.

Kalsifik Omuz Tendiniti

Omuz bölgesinde hastanın dayanamayacağı kadar şiddetli bir ağrı oluşturur ve eğer tedavi edilmezse ağrı şiddetlenir ve hastalık ilerler.

Omuz bölgesinde hareket edilmesini sağlayan kasların işlevini yitirmesine sebep olur. Nekrotik kolajen doku içerisine kalsiyum tuzlarının çökmesine neden olur.

Bölge bir zarla çevrilidir, bazı hareketlerle tendon sıkışır ve birkaç yüzeysel lifte kopma olur. Kalifiye parçacıklar ise seröz içinde sıvı artmaya başlar. Bu durumdan sonra iltihaplanma yaşanır ve seröz duvarları genişler. Sonrasında fibrin adı verilen bir madde ile kalsiyum tuzları birbirine yapışır.

Fiziksel muayene ve röntgen ile tanı konur, tedaviye başlanır. Bu tarz hastalarda ESWT tedavisi 3 ila 5 seans uygulanır. Hastaya uzman tedavisi dışında evde uygulaması içinde egzersizler verilir.

Kaynamamış Kırıklar

Kaynamayan kırıklarda ESWT tedavisi uyarıcı etkisi ile tedavi uygular. Sert doku uygulaması olması sebebi ile 2 seans yeterli olmaktadır.

ESWT tedavisi herkese uygulanır mı?

Hamilelerde, kalp pili bulunan hastalarda ve kemik gelişimi tamamlanmamış kişilerde uygulanması mümkün değildir.