Nasır Tedavisi

Nasır çeşitli sebepler ve aşırı sürtünmeden kaynaklı derinin kalınlaşmasıdır. Üst tabakada bulunan derinin sertleşmesi sonrası daha derindeki dokular irrite olur ve aşağıya doğru sarkmaya başlar.

Sert nasırlar genellikle parmak üstleri ve serçe parmakların köşelerinde görülür. Bunun sebebi ayakkabıların dar ya da ayağa uygun olmaması sebebi ile oluşan baskıdan kaynaklanmaktadır.

Yumuşak nasırlar ise akıntılıdırlar ve genellikle ayakkabı ya da parmakların birbirine sürtmesi sebebi ile oluşurlar.

Nasırın Sebepleri

Nasırın ilk sebebi ayağa uymayan ve ortopedik olmayan ayakkabılardır. Dar ayakkabılar ayağa baskı yapması sebebi ile nasıra sebep olur. Büyük ayakkabılar ise ayağın içeride hareket ederek sürtünmesine neden olur.

Çekiç ve pençe parmak gibi ayak parmak deformasyonları nasıra ortam hazırlamaktadır.

Kadınlarda oluşan nasırların temel sebebi yüksek topuklu ayakkabılardır, ayaklar yüksek topukların içerisinde uygun pozisyon alamadığından nasırlar oluşmaktadır.

Nasır Teşhis ve Tedavi Süreci

Öncelikle nasırın oluşum sebebi analiz edilmelidir. Kemik deformasyonu sebebi ile meydana gelen bir nasır söz konusuysa öncelikle kemik deformasyonu tedavi edilmeli ve nasıra sonra odaklanılmalıdır.

Taraklı ayak yapısına sahip olan hastalarda bunyon koruyucu kullanılmalıdır.

Basma sorunu ile oluşmuş bir nasır mevcutsa kişiye özel ortopedik taban yaptırılmalı ve ayağın ayakkabı ile tam temas etmesi sağlanarak sürtünme kaynaklı nasır oluşumu engellenir.

Uzman kontrolü sonrası nasırın durum ve boyutuna göre tedavi sürecine karar verilmektedir. Haftada 1 ya da 15 günlük periyotlar ile seans uygulaması doğru olacaktır. Her seansta poditary cihazları kullanılarak ölü deriler temizlenmeli ve nasırlaşmaya izin verilmemelidir.

Tedavi sonrası hastaya evde uygulayacağı kremler önerilir. Cerrahi müdahale gerektiren bir tedavi değildir, klinik ortamda, acısız ve ağrısız şekilde tedavi gerçekleştirilir.