Murat Güloğlu

Medikal Estetik uzmanı Dr. Nihat Dik hoş geldiniz.

Dr. Nihat Dik

Hoş buldum. Merhaba

Murat Güloğlu

Nasıl keyfiniz?

Dr. Nihat Dik

Sabah sabah süperiz bombayız.

Murat Güloğlu

İşte izledik artık bakım zamanı yaza girerken kışa girerken de bakım gerekiyor.

Dr. Nihat Dik

Evet. Yazın bütün güneşten yıpranan cildimiz. Ultraviyole ışınlarından, denizden, kumdan şuan tamamen artık böyle yorgun bitkin sürünüyor vaziyette onun için artık bakım zamanı diyoruz.

Murat Güloğlu

Ben ara sıra telefonlara da bakacağım çünkü mesajlarda geliyor o nedenle sizi de dinliyorum. Şimdi domates var un var niye?

Dr. Nihat Dik

Menemen yapacağız. Tabi ki Menemen yapmayacağız. Çünkü: burada biraz domatesten bahsetmek istiyoruz. Aslında bugün izleyicilerimize domates maskesinden bahsedeceğiz. Niye domates maskesi? Çünkü önce domatesin içindeki şeylere bir bakalım. Likopen diye bir şey duyduk mu? Duyduk. Korkunç güzel dehşet bir antioksidan. O güneşten yıpranmış, ultraviyole ışınları gelmiş, mutasyonlar oluşmuş, hücreler hasar görmüş ve likopen ile çok güçlü bir antioksidan ile bunlardan kurtulabiliyoruz.

Murat Güloğlu

Likopen domateste mi?

Dr. Nihat Dik

Domateste

Murat Güloğlu

Sadece domateste mi?

Dr. Nihat Dik

Domateste var karpuz da var kırmızı greyfurt da var kırmızı meyvelerin hepsinde var. Çok kuvvetli bir antioksidan ve cildinizde oluşan güneş hasarını, ultraviyole A B ve C’nin oluşturduğu hasarı tedavi ediyor.

Murat Güloğlu

Peki ya sera domatesi ya da başka bir şey fark etmiyor. Domates, domatestir.

Dr. Nihat Dik

Orijinal domatesten bence bahsetmek daha güzel, sera domatesinin çok da böyle keraton içerdiğini düşünmüyorum açıkçası.

Murat Güloğlu

Peki ne yapacağız hocam?

Dr. Nihat Dik

Şöyle yapacağız bunun içerisinde askorbik asit var, bunun içerisinde mandelik asit var bunun içerisinde sitrik asit var ve C vitamininden yoğun eğer ki güneşte cildiniz leke yaptıysa ve hasara uğradıysa içindeki C vitamini ile lekelerinizi tedavi edebiliyorsunuz. Mandelik asit ile cildinizi ben onu her zaman söylüyorum ekran peeling’i dediğimiz cilt parlatma özelliği ile sanatçılara ve her gün ekranda olan kişilere sizin gibi.

Murat Güloğlu

Bizim gibi. Bide uzun saatler kalıyoruz, makyajda var üstüne ışık var.

Dr. Nihat Dik

Aynen güneş gibi burası yani sabah dan akşama kadar güneşte güneşlenseniz ya da burada dursanız hemen hemen aynı. Ultraviyoleleri alıyorsunuz.

Murat Güloğlu

Ne yapıyoruz?

Dr. Nihat Dik

Bu gördüğümüz bir adet domates. Bunun içerisin de az önceki saydığımız asitlerin hepsi var. Eğer ki gözenekleriniz çok genişse veya cilt lekeleriniz varsa o zaman bu domatesi alıp kesiyoruz. Kestikten sonra rendeliyoruz. Bizde rendelenmişi var. Sonra bu rendelenmiş domatesin içerisine belli bir kıvama gelene kadar un ekliyoruz.

Murat Güloğlu

Kıvam dediğiniz ne kadar mesela?

Dr. Nihat Dik

Şöyle

Murat Güloğlu

Yarım bardak galiba değil mi?

Dr. Nihat Dik

Hemen hemen yarım bardak. Bunu karıştırıyorsunuz.

Murat Güloğlu

Peki bir şey daha soracağım. Kaç tane domates kullandık burada?

Dr. Nihat Dik

Burada 1 tane domates var. Sonra bunu karıştırıyorsunuz. Tam böyle güzel macun kıvamına geldikten sonra bunu alıyorsunuz. Temizlenmiş hazır cildinize maske şeklinde tüm cildinize sürüyorsunuz ve bu yarım saat kadar cildinizde kalıyor.

Murat Güloğlu

Sabah akşam fark ediyor mu?

Dr. Nihat Dik

Hiç fark etmez. Peki, neler kazanıyorsunuz? Gözeneklerinizi daraltıyorsunuz. Çünkü içerisinde ne dedik sitrik asit var. Mandelik asit ile cildinizi parlatıyorsunuz. Dönüyorsunuz içindeki salisilik asit den dolayı cildinizin pH dengesini ve yağ dengesini sağlıyorsunuz. Onları da geçiyorsunuz az önce bahsettik likopen var. O çok güçlü bir antioksidan yani anlayacağınız kısaca şu domates ile hemen hemen cildinizdeki bütün problemleri çözüyorsunuz.

Murat Güloğlu

Un ne işe yarıyor?

Dr. Nihat Dik

Un kıvam vermek için.

Murat Güloğlu

Peki ne kadar yapacağız günde. Her gün bir tane mi? Çünkü yapımı filan çok kolay.

Dr. Nihat Dik

Çok kolay çok basit ve şey her gün elinizin altında duran bir meyve dimi. Sebze mi meyve mi bide o tartışılıyor. Ama meyve. Hemen hemen şey yapabilirsiniz. Haftada 2 kere veya 3 kere yapabilirsiniz her gün her gün yapmaya gerek yok. Her zaman benim tavsiyem şu oluyor bir gün tedavi bir gün dinlenin, bir gün tedavi bir gün dinlenin. Spor yapmak gibi her gün her gün yormayın.

Murat Güloğlu

Peki Sadece yüzümüze mi?

Dr. Nihat Dik

Nerenize isterseniz. Dirsekleriniz olabilir. Boynunuz olabilir. Dekolteniz olabilir. Yüzünüz olabilir. Gözaltlarınız olabilir. Ama gözünüze kaçırmayın çünkü içerisindeki asitlerden dolayı domates biraz canınızı yakabilir.

Murat Güloğlu

Anladım. Çok oldukça pratik peki ne kadar yapılsın? Her gün değil de 2 günde bir ama ne kadar sürecek?

Dr. Nihat Dik

2 günde 1, 15 ile 30 dakika arasında cildinizde tutuyorsunuz.

Murat Güloğlu

Kış boyumu yapılacak mesela?

Dr. Nihat Dik

Yapın ne olacak ki? 2 günde bir.

Murat Güloğlu

Hiçbir zararı yok.

Dr. Nihat Dik

Hiçbir zararı yok yani bildiğimiz domates sonuçta. Menemen yerine yüzünüze süreceksiniz. Şimdi eğer unumuz yoksa ne yapıyoruz? Unumuz yoksa normal domatesi alıyoruz 2’ye bölüyoruz. 2’ye böldükten sonra yüzümüze sürüyoruz.

Murat Güloğlu

Peki ya doğum lekeleri ya da güneş lekelerine yönelik bir etkisi var mı?

Dr. Nihat Dik

Yok. Doğum lekeleri derin bir leke. Biliyorsunuz alttaki damarsal yapıyla ilgili. Ama güneş lekeleri ile eğer ki o yüzeysel lekeler ile uğraşıyorsanız o zaman domates kurtarıcınız olabilir.

Murat Güloğlu

Sivilce için?

Dr. Nihat Dik

Sivilce için, içinde salisilik asit var demiştik. Salisilik asitten dolayı hem gözenekler daralır hem PH’nı derinin düşürdüğü için cildiniz daha nemli ve daha az yağlı olur.

Murat Güloğlu

Kadın erkek fark ediyor mu?

Dr. Nihat Dik

Kadın erkek hiç fark eder mi?

Murat Güloğlu

Ne bileyim. Belki ciltte olabilir. Genelde hep hanımlar, hanımlar diyoruz ama erkeklerimiz yani artık.

Dr. Nihat Dik

Evet. Bence erkeklerin de ciltlerine bakması lazım. Düşünsenize böyle kırışık ve bakımsız bir cilt ile hani kadın veya erkek sokağa çıkmak ister. Bakımlı olmak güzel bir şey.

Murat Güloğlu

Peki şimdi özellikle cildi yaşlandıran, kırıştıran faktörlere de şöyle bir el atalım. Ne yapmak gerekiyor?

Dr. Nihat Dik

Şimdi şöyle, cildimizi yaşlandıran en önemli etmen güneştir. Tabi ki çevresel faktörler var. Uykusuzluk, stres, egzoz dumanları özellikle büyük şehirler de yaşayanlar.

Murat Güloğlu

Beslenme belki etkiliyor mu?

Dr. Nihat Dik

Evet kesinlikle etkiler. Eğer düzenli beslenmiyorsanız oda çok cildi yorar. Ama güneş diyoruz ve güneşten korunduğunuz sürece, iyi bir güneş koruyucu içinde hem fiziksel hem kimyasal koruyucular içeren bir güneş koruyucuyla yaz kış diyoruz, bakın kışın da diyorum. Yaz kış evden çıkarken yüzünüze bir koruma sürün. Çünkü güneş lekelerinin en büyük oluştuğu, en fazla oluştuğu zaman ne zaman biliyor musunuz? Kışın. Yansımayla. En fazla işte kayak merkezlerine gidenlerin yüzlerinde leke olur hem de kışın. Niye? Kışın nasıl olsa güneş yok leke olmaz diye düşünüyoruz.

Murat Güloğlu

Ama bir tarafta da güzel bronzlaştık diye dolaşıyorlar tabi.

Dr. Nihat Dik

Ama onlar sonra biraz bronzluk gidince arkasından güneş lekeleri geliyor biliyorsunuz. Ama olur da öyle birçok ciddi güneş lekeleriniz olursa. Onunla ilgili de çok yeni teknolojiler var şuan dünyada. Ben aslında dünyada ki yeni teknolojileri kovalayan, dedektifliğini yapan bir hekimim. Önceden bir lazer teknolojisi vardı, plazma teknolojisi geldi derken şuan lityum madeninden elde edilmiş enteresan bir teknoloji geldi ki leke tedavisinde kullanılıyor.

Murat Güloğlu

Yurtdışından da çok geliyor. Son soru fiyatlar ne oranda? Yani teknoloji geldikçe fiyatlar da artıyor mu? Euro, dolar malum.

Dr. Nihat Dik

Şöyle, teknoloji geldikçe fiyatlar düşüyor. Ben bir lazer makinesinin zamanında 500 bin dolar olduğunu hatırlıyordum. Ama şimdi fiyatlar 50-60 bin dolarlara düşmüş durumda. Seri üretim ile ilgili bir şey.

Murat Güloğlu

Peki. Çok teşekkür ediyoruz.

Dr. Nihat Dik

Ben teşekkür ederim.