Ebru Akel
Şimdi ki konuğumuz medikal estetik hekimi Dr. Nihat Dik. Evet, bugün kendisi ile o istenmeyen tüylerden kurtulmanın yollarını ve lazer epilasyonu konuşacağız. Bu gerçekten, özellikle bu dönemde geç kalındı mı bilmiyorum. Siz beni lütfen bu konuda yenileyin. Acaba geç kalındı mı? Lazer epilasyon herkese uygulanabilir mi? Hoşgeldiniz.
Dr. Nihat Dik
Klasik olarak bakarsak 90+ dakikaları yaşıyoruz şuan. Epilasyon konusunda, özellikle istenmeyen tüyler konusunda. Çünkü artık bu ay son. Bu ay ne? Haziran. Temmuz, Ağustos, Eylül ayları epilasyon için sıkıntılı, sakıncalı aylar olarak bilinir. Klasik olarak. Bu tür mevsimlerde, hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda deri üzerinde aşındırıcı, tahrip edici, eflomasyon uyandırıcı uygulamalar yapmamak lazım. Neden? Yaparsak Ne olur? Yaparsan leke olur, yara olur, kabuk olur, iyileşmesi zor sürecek.
Ebru Akel
Kalıcı olabilir değil mi bir de bu lekeler?
Dr.Nihat Dik
Yani, Alexandrite işte, bu epilasyondan, şundan bundan, öyle kalıcı hasar aman aman oluşmaz. Çünkü 1-2 hafta içerisinde, bilemediniz en kalıcı yaralar bile 2-3 ay içerisinde geçer.
Ebru Akel
Yani, güneşten etkilenen, lazer epilasyon sonrasında güneşten etkilenen bölgeler.
Dr.Nihat Dik
Olan lekeler kalıcı olur.
Ebru Akel
Heh. Onu soruyorum.
Dr.Nihat Dik
Ama lazerden dolayı olan, yani bu epilasyon lazerlerinden dolayı kalıcı bir hasar olmaz. Önce 1 ay birkaç doktora gidilir. İşte şöyle mi olacak? Böyle mi olacak? Falan. Sakinleştiğimiz zaman 1-2 haftanın sonunda bakarız. Bir de o epilasyon sürecindeki kabuklanmalar, yaralar geçmişse gidilir, barışılır. Genelde böyle olur.
Ebru Akel
Peki, bu lazer epilasyon neden acaba bu kadar herkesin dilinde, herkes yaptırmaya çalışıyor? Özellikle kadınlar için, hatta erkekler içinde çok kullanılan bir araç. Erkek tipi kıllanma var aslında. Kadınların çok şikâyetçi olduğu. Bu konu damı daha çok başvuruluyor sizce?
Dr.Nihat Dik
E evet, en çok şikayet Türk toplumunda özellikle. Çünkü batı toplumunda bakıldığı zaman o kadar şanssız ki. Tüyler sarı. Lazer denen bir şeyi batı toplumu üretiyor. Ama kendi tüylerine faydası yok. Çünkü sarı tüyleri lazer görmüyor. Ama siyah tüyleri ve beyaz ten ise, lazer için harika bir vaka. Neden tüylerimizden kurtulmak istiyoruz? Çünkü ilkel toplumlara baktığımız zaman tüy aslında vücutta koruyucu, kollayıcı. Hem güneşten korur, hem böcekten korur, hem vücudumuzun ter atmasını sağlar, havalanmasını sağlar filan bir sürü işlevi, bir sürü görevi var. Mesela kafanızda ki saçlar, bunlara niye epilasyon yapmıyoruz? Hani moda olsa yaptırırız. Ama moda ne? Kol altı yaptıralım, kollarımızda olmasın, bacak ta. Bırakın hanımları, erkeklerde artık bacak ve göğüs te. Özellikle vücut geliştirmeciler, vücutlarında kıl istemiyorlar. Vücutları gözüksün diye.
Ebru Akel
Neden o baklavalar daha mı çok ortaya çıkıyor?
Dr.Nihat Dik
Baklavalar daha çok ortaya çıksın.
Ebru Akel
Pekâlâ, dolayısıyla geliyorlar. Ama tabi bu öyle bir kere de olacak bir şey değil.
Dr.Nihat Dik
1 kere de olacak bir şey değil. Çünkü hormonsal bir şey. Erkekteki testosteron hormonunun yani, bendeki testosteron hormonunun şu an ölçsek 8’e de bölsek. Sizde o kadar çıkar. Çünkü kadında da testosteron hormonu var. Nasıl erkekteki diğer kadınlık hormonları var. Ama dominant olan, baskın olan testosteron. Kadında da dominant olan, baskın olan kadınlık yani progesteron, östrojen gibi hormonlar baskın olduğu için sizde de kıllanma mutlaka olacak. Peki, bu kıllanma normal, ıssız bir yerde yaşasaydık hiçbir problem olmazdı. Herkes çok mutlu olurdu. Ama sosyal bir toplumda yaşadığımız için ve kadın da erkeğin tersi olduğu için. Erkek kıllı ise kadın kılsız olması gerekiyor diye sosyal bir yaptırım ve baskı var. Peki, neden seans seans, bir sürü seans epilasyon yapmamız gerekiyor?
Ebru Akel
Neden gerekiyor 1. İkincisi bu kadar uzun süreli kullanımın herhangi bir zararı var mı vücutta?
Dr.Nihat Dik
Şöyle her şeyden önce. Lazer kanser yapar mı? Sorusunu cevaplayalım. Lazer epilasyon kanser yapar mı? Efendim güneş ışınlarından aldığımız ultra-viyolelerden daha az zararlıdır. Yani güneş ışınları kadar zararlı değildir. Daha masumdur. Tek dalga boyu bir ışıktır. Mesela Alexandrite’ın bulduğu, Rus bir bilim adamının bulduğu lazer ışığından bahsedelim. 755-nanometre bir kırmızı bir ışıktır bu. Tek dalga boyudur. Kıl köküne verdiği zaman önce kılı kısaltmak lazım. Yoksa kıl yukarıda ne olur? Mangal, kebap olur. Köküne de enerjiyi ulaştıramaz. Kılın kısa olması gerekiyor. Kısa kıla enerjiyi verdiniz. Siyah melanin enerjiyi çekti. Işık enerjisini, ısı enerjisi olarak köküne kadar iletiyor. Köküne kadar ilettikten sonra, kılın da aynen lale soğanı gibi bir kökü var. O kökü enerji gidiyor ve karbonize ediyor. Yakıyor. Yandığı zaman ne oluyor? O kıl kökünü besleyen kılcal damarlar koagüle oluyor. Yani onlar da yanıyor. E ne oldu? Siz dolaşımı bozdunuz. Yani bir ağacın köklerini doğradınız. Köklerini tahrip ettiğiniz an o kıl daha çıkmaz. Peki, neden tekrar tekrar yapıyoruz? Biz anajen dediğimiz görünen, yani kolumda gördüğünüz tüyler, saçımda gördüğünüz kıllar bunlar anajen. Yani, aktif halde olan kıllar. Bir de uyuyanlar var. Bunların yaklaşık 5-10 katı kadar da uykuda. Yani, diş gibi düşünün. Süt dişiniz var, ana dişiniz var, 100 yaşına gelince 3. bir diş daha çıkarıyorsunuz filan. Kılların da öyle 8-12 tane hakkı var. Öldürüyorsun geliyor, öldürüyorsun geliyor. Onun için tekrar tekrar yapman gerekiyor. Ama anajen fazda, yani görünen kılları kısaltıp’ta lazer yaptığımız zaman %80-%90 oranında öldürüyorsunuz. E bitsin. E bunlar bitiyor zaten. Uykudakiler, sıradakiler gelmeye başlıyor. Bunun için 2 ayda 1, 3 ayda 1 veya Türk toplumunda şöyle yapıyorum. 1 yıl içerisinde diyorum, düzenli olarak 1,5 ayda 1 geleceksin. Seni pırıl pırıl yapacağım. 1 yıl senin tüylerini bitirmeye yeter mi? 1,5 ayda hesaplıyorsunuz. 8 seans yapmak durumunda kalıyorsunuz. Ama bazı kılların 12 tane kök hakkı oluyor. Öldürüyorsun çıkıyor, öldürüyorsunuz çıkıyor. O zaman ne olacak? %100 başarılı sonuç alırım yerine, 1 yıl içerisinde kıllarınızın %80-%90’nı öldürebiliriz. Hangi kılları, anajen. Yani, siyah kıl köküne sahip, siyah kıl gövdeye sahip kıl köklerinde başarılı. %100 yaparım diyen...
Ebru Akel
Mümkün değil.
Dr.Nihat Dik
Yok öyle bir şey.
Ebru Akel
Elbette. Peki, son olarak soruyu sormak istiyorum. 1 yıl içerisinde vermiş olduğunuz bu seanslarda, her defasında alınan o lazer darbeleri herhangi bir sağlık açısından zararı kısmı yokmuş.
Dr.Nihat Dik
Yok, zararı yok. Zaten lazer ışınları, bakın derinin orta tabakasına ancak ulaşabiliyor. Derinin alt tabakasına kadar gidemiyor bile. O kadar güçlü değil. Güneş ışını gibi düşünün. Yani, güneşte kaldığınızda ne kadar hasara uğruyorsanız. Lazerde de o kadar hasara uğrarsınız. Güneşte çok kalırsanız, güneş yanığı olursunuz. Lazerde de üst üste aynı yere 2-3 kere atış yaparsanız, lazer yanığı olursunuz. Yani, bu duyduğumuz, medyada, televizyonda, internette gördüğümüz şeyler teknik olarak yapılan yanlışlardan kaynaklanıyor. Ya vatandaş lazerinin bakımını gerekli sürelerde, düzgün olarak yaptırmıyor. Aynen araba gibi. Bir lazer parkurunuz var ise düzenli olarak lazer şirketinin düzenli olarak gelip gidip kalibrasyonları yapması lazım.
Ebru Akel
Bu tarz yerlere başvurmak lazım.
Dr.Nihat Dik
Kesinlikle kurumsal, bu işi iyi bilen yerlerde bu işi yaptırmak lazım bir. İkincisi, eğer lazer yaptırıyorsanız, mutlaka bir doktor muayenesi olacaksınız ve doktor kontrolündeki bir klinikte yaptıracaksınız. Çünkü ülkemizdeki yasal düzenlemede şöyle, lazer olmayan ışık kaynakları da var. Bu lazer olmayan ışık kaynakları, IPL dediğimiz ışık kaynakları. Bazı ince tüylerde veya cilt leke tedavilerinde kullanılır. Yurtdışında, Amerika’da mesela cilt gençleştirmede tedavilerinde kullanılır. Ama Türkiye’de fiyatının da uygunluğu sebebiyle güzellik salonlarında yaygın olarak kullanılır. Bir de %100 garanti veriyorlar. İşte 6 seans, 8 seans garanti.
Ebru Akel
Ama bir sonuç alınmıyor bunda dimi?
Dr.Nihat Dik
Yani, bu şeydir. Epilasyon ve depilasyon denen şey vardır. Epilasyonda kalıcı sonuç alırsınız. Depilasyon ve IPL bunlar geçici çözümdür.
Ebru Akel
Çok güzel bilgi verdiniz. Harika.